Tagtik

Orka's laten opnieuw jacht zinken tijdens Halloween-aanval

Orka's hebben bij een aanval die wel 45 minuten duurde een jacht tot zinken gebracht. 

Een groep orka's slaagde er vorige week in een jacht voor de kust van Marokko tot zinken te brengen, nadat de 45 minuten durende aanval op het schip onherstelbare schade had aangericht. Zo bericht een Poolse reisorganisatie.

Het incident gebeurde op dinsdag 31 oktober, toen een bemanning met de rondvaartgroep door de Straat van Gibraltar voer. De smalle waterweg overbrugt de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, die het zuidelijkste puntje van Europa scheidt van Noord-Afrika.

Een groep orka's naderde het jacht en "raakte 45 minuten lang de stuurvin, wat grote schade en lekkage veroorzaakte", schreef het reisbureau Morskie Mile, gevestigd in Warschau en exploitant van het jacht, op Facebook.

Hoewel de kapitein en de bemanning werden bijgestaan ​​door een zoek- en reddingsteam en de Marokkaanse marine, kon het jacht niet worden geborgen. Het zonk nabij de ingang van de haven van Tanger-Med, een groot havencomplex zo'n 48 kilometer ten noordoosten van Tanger langs de Straat van Gibraltar. Geen van de bemanningsleden raakte gewond, zei het Poolse reisbureau, eraan toevoegend dat degenen aan boord van het gezonken jacht al in veiligheid waren gebracht en zich in Spanje bevonden tegen de tijd dat hun Facebook-bericht geplaats werd. 

Zeker niet eerste aanval door orka's
Het incident van vorige week in de Straat van Gibraltar was niet het eerste in zijn soort. Het aantal gemelde aanvallen door orka's die opzettelijk proberen boten voor de kust van Spanje en Portugal te laten kapseizen, is de afgelopen twee jaar meer dan verdrievoudigd. Dat blijkt uit gegevens die in het voorjaar zijn vrijgegeven door de onderzoeksgroep GTOA, die orka's rond Gibraltar bestudeert.

Mysterie
"Niemand weet waarom dit gebeurt", vertelde Andrew W. Trites, professor en directeur van Marine Mammal Research aan de Universiteit van British Columbia, in mei aan CBS News. "Mijn idee, of wat iemand je zou geven, is louter geïnformeerde speculatie. Het is een totaal mysterie, ongekend."
GTOA registreerde tussen juli en november 2020 wel 52 maritieme interacties met orka's tussen de Straat van Gibraltar en Galicië, een kustprovincie in het noordwesten van Spanje. De incidenten namen in de jaren daarna toe, met 197 interacties geregistreerd in 2021 en 207 geregistreerd in 2022. GTOA merkte op dat de interacties vooral zeilboten troffen.

(Skwadra by Tagtik/Source: CBS News/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren