Tagtik

Paniek in Moskou: Russische veteranen keren terug van het front

Britse inlichtingendiensten geloven dat het conflict in Oekraïne heeft geleid tot een sterke toename van misdaden gepleegd door voormalige Russische militairen bij hun terugkeer naar huis.



De cocktail is gevaarlijk: geweld, alcohol, drugs en verveling.



In zijn laatste beoordeling van het conflict, gepubliceerd op zijn account op X, haalt het Britse ministerie van Defensie informatie aan van de portaalsite Mediazone, gelinkt aan de Russische oppositie: die vermeldt dat 116 Russische militairen veroordeeld werden voor moord in 2023, een cijfer dat 900% hoger ligt dan het jaar ervoor, toen 13 militairen werden veroordeeld.



Onder de gevallen die door de Britse inlichtingendienst worden aangehaald, is dat van een voormalige huurling van de Wagner-groep die tot 22 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van een oudere vrouw na het voltooien van zijn tijd aan het front.



"Deze hoge cijfers zijn waarschijnlijk deels te wijten aan chronische en slecht behandelde geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van de oorlog", waaronder 'posttraumatische stressstoornis en desensitisatie voor geweld', aldus het VK.



"Alcoholisme en drugsgebruik als gevolg van een laag moreel en verveling zijn waarschijnlijk factoren die bijdragen", merkt het rapport op, dat ook wijst op het bijkomende probleem van voormalige oorlogsgevangenen die terugkeren naar de algemene bevolking met 'een reeds bestaande neiging tot misdaad en extreem geweld'.

(Fausto with FM/Source: X/Photo: Valery Teneyov/Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren