Tagtik

Paus opent deur voor transgenders voor het eerst

In de Verenigde Staten verwerpt de nationale conferentie van katholieke bisschoppen het concept van gendertransitie, waardoor veel transgender katholieken zich buitengesloten voelen. Woensdag maakte het Vaticaan echter een scherp contrasterende verklaring openbaar, waarin stond dat het onder bepaalde omstandigheden toegestaan ​​is voor transgenders om zich als katholiek te laten dopen en als zelfs peetouders te dienen.

“Het is een grote stap voor trans-inclusie… het is groot en goed nieuws”, zegt Francis DeBernardo, uitvoerend directeur van het in Maryland gevestigde New Ways Ministry, dat pleit voor een grotere acceptatie van LGBTQ’s in de kerk.

Het document met de hoopgevende verklaring werd op 21 oktober ondertekend door paus Franciscus en kardinaal Víctor Manuel Fernández, hoofd van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer. Het werd woensdag op de website van dat kantoor geplaatst. Volgens het Vaticaan was het document een reactie op een brief die in juli werd ingediend door een Braziliaanse bisschop waarin hij vroeg naar de mogelijke deelname van LGBTQ-mensen aan doopsels en bruiloften.

Als het geen schandaal of ‘desoriëntatie’ onder andere katholieken veroorzaakte, zou een transgender persoon ‘onder dezelfde voorwaarden gedoopt kunnen worden als andere gelovigen’, aldus het document. Op dezelfde manier zei het document dat transvolwassenen – zelfs als ze een geslachtstransitieoperatie hadden ondergaan – onder bepaalde voorwaarden als peetvaders of peetmoeders kunnen dienen.

(Skwadra by Tagtik/Source: AP/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren