Tagtik

Poetin heeft al helft van Russische spaarpot verbrast

Om zijn oorlog tegen Oekraïne te voeren blijft de Russische president een beroep doen op de Russische federale reserves.

Volgens Bloomberg zou de Russische schatkist nu al de helft leger zijn door de oorlog die Poetin startte tegen Oekraïne. Volgens cijfers van het Russische ministerie van Financiën is de Russische schatkist sinds de start van de grootschalige oorlog van het Kremlin in Oekraïne geslonken van 8,9 biljoen roebel (iets meer dan 91 miljard euro) naar 5 biljoen roebel (ongeveer 51 miljard euro) sinds het binnenvallen van Oekraïne in Februari 2022.

De uitgavengolf van Vladimir Poetin is een van de hefbomen die het Kremlin gebruikt om zijn campagne in Oekraïne te ondersteunen en de Russische machine om te vormen tot een echte oorlogseconomie. Maar het risico van een echte financiële ineenstorting en een nationaal faillissement loert natuurlijk ook om de hoek.

Rusland neemt hiermee aanzienlijke risico's met betrekking tot zijn onmiddellijke toekomst, zeker gezien de vele internationale sancties die ingevoerd werden tegen de Russische economie. De oorlog in Oekraïne weegt immers financieel bijzonder zwaar op het dagelijkse functioneren van Rusland.  

(Tagtik/Picture: License under Creative Common CC BY 4.0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren