Tagtik

Poetins wraak is niet doeltreffend en irrationeel

Oekraïne voert momenteel een speciale operatie uit om de oorlog naar de agressor te brengen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dit bevestigd. 

In een interview met de Franse media La Dépêche bespreekt Vera Grantseva, politicoloog en docent aan Sciences Po in Parijs, Poetins reactie op de verrassingsaanval op Oekraïne, die resulteerde in een "noodtoestand". 

"Het is heel typisch voor het regime van Poetin om een nieuw woord te gebruiken om de realiteit te verbergen. Wat er vandaag gebeurt in de regio's Koersk en Belgorod is duidelijk een oorlog. Maar Poetin weet dat de samenleving oorlog niet kan accepteren. Dus kiest hij andere middelen om te laten zien dat er een probleem is zonder te zeggen dat er een oorlog is.

De politicoloog voegde daaraan toe: "Als je kijkt naar wie er zijn aangesteld om de operatie tegen het Oekraïense offensief te leiden, dan zijn dat niet de militairen, maar mensen die dicht bij Poetin staan, ofwel van zijn lijfwachten of van de FSB (noot van de redactie: de Federale Veiligheidsdienst van Rusland, de opvolger van de KGB, is de belangrijkste Russische inlichtingendienst en binnenlandse veiligheidsdienst). Door te weigeren de oorlog als zodanig te benoemen, wordt hij gedwongen zijn toevlucht te nemen tot dit soort benaderingen, die een vrij nauwe samenwerking vereisen. Maar we weten dat de verschillende betrokken instellingen behoorlijk verdeeld zijn. Op dit moment is het daar een puinhoop. De manier waarop Poetin het offensief probeert tegen te gaan is nogal irrationeel en niet erg effectief."

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: La Dépêche/Picture: by Kremlin.ru via Wikicommons under license Creative commons CC-BY-4.0

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren