Tagtik

"Rusland moet tot vrede worden gedwongen"

Aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy verklaarde dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet alleen door middel van gesprekken kan worden opgelost: Moskou moet tot vrede  worden gedwongen. 

Zelenskiy benadrukte dat de oorlog niet zal eindigen door oorlogsmoeheid of onderhandelingen waarbij territoriale concessies aan Rusland worden gedaan. Zelenskiy bekritiseerde de Russische president Vladimir Poetin voor het schenden van internationale normen en stelde dat Rusland, als enige agressor, tot vrede moet worden gedwongen. 

De Oekraïense president veroordeelde ook Noord-Korea en Iran voor het leveren van wapens aan Rusland, en noemde hen medeplichtigen. Zelenskiy zoekt westerse steun voor zijn "overwinningsplan" om het conflict te beëindigen. 

Het resultaat van de komende Amerikaanse verkiezingen kan het Amerikaanse beleid ten opzichte van het conflict tussen Rusland en Oekraïne veranderen: het is onzeker dat Oekraïne nog zal kunnen rekenen op de belangrijke militaire en financiële steun vanuit de States.

(Fausto by Tagtik/Source: Reuters, Guardian/Illustration picture: picture alliance/dpa | Michael Kappeler)

Ook dit kan u interesseren