Tagtik

Rusland panikeert en begint loopgraven aan te leggen op eigen grondgebied

Rusland is in allerijl gestart met de aanleg van loopgraven in de regio Koersk, dat is de plek waar Oekraïne tien dagen geleden Rusland verraste met een plotse aanval.

De aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied in de grensregio Koersk begon op 6 augustus. Oekraïense troepen staken nu meer dan een week geleden de grens met Rusland over en rukten meteen flink op. En dat verliep verrassend vlot. Volgens de Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski hadden zijn troepen begin deze week “al 1.000 vierkante kilometer Russisch terrein onder controle”. Een absolute vernedering voor Russisch president Vladimir Poetin, die reageerde door zijn gedoodverfde opvolger naar de bewuste regio te sturen. 'Operatie wraak' is van start gegaan. En die operatie houdt ook de aanleg van loopgraven in.

Die loopgraven die de Russen in allerijl bouwen, zijn goed te zien op satellietbeelden van het gespecialiseerde ruimtetechnologiebedrijf Maxar. Met name ten zuidwesten van het plaatsje Lgov en ten noordwesten van Soedzja, de stad die Oekraïne al langer zegt veroverd te hebben. Daarmee proberen de Russen naar verluidt in allerijl een verdedigingslinie op te werpen. De graafwerken vinden plaats op ongeveer 16 kilometer van de huidige frontlinie, die al 35 kilometer diep in Rusland lag. Bijgevolg ziet het er naar uit dat de Russen echt wel rekening houden met gevechten in eigen land.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Photo by Denise Jans on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren