Tagtik

"Rusland produceert stiekem oorlogsdrones in China"

Rusland heeft een ontwikkelings- en productieprogramma voor drones opgezet in China ter ondersteuning van zijn oorlogsinspanningen in Oekraïne. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van Europese inlichtingenbronnen en documenten die het kon inzien. 

IEMZ Kupol, een Russische wapenfabrikant, heeft in China, met hulp van lokale specialisten, een nieuw langeafstandaanvalsdrone-model, de Garpiya-3 (G3), ontwikkeld en getest. Rapporten van Kupol aan het Russische ministerie van Defensie gaven aan dat ze van plan zijn de droneproductie in China op te schalen voor gebruik in Oekraïne.

Hoewel China officieel ontkent wapens te leveren aan Rusland, wijzen bewijzen erop dat volledige UAV-systemen naar Rusland zijn gestuurd. Kupol ontving zeven in China gemaakte militaire drones, waaronder twee G3’s, en is betrokken bij een gezamenlijk project met Chinese bedrijven om een onderzoeks- en productiecentrum in Xinjiang te bouwen. Dat zou jaarlijks 800 drones kunnen produceren. 

Deze samenwerking omzeilt mogelijk westerse sancties door in China te opereren. Het Witte Huis en de NAVO uitten hun bezorgdheid over de gevolgen van Chinese betrokkenheid, terwijl China volhoudt dat het neutraal blijft.

Deskundigen suggereren dat, als dit bevestigd wordt, deze samenwerking een belangrijke ontwikkeling zou kunnen zijn in de dronecapaciteiten van Rusland, hoewel de omvang van China's directe betrokkenheid onduidelijk blijft.

(PP/Source: Reuters, Newsweek/Illustration picture: grunzibaer via Pixabay)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren