Tagtik

Russische ex-president bedreigt rechters Strafhof met de dood

Vladimir Poetin bezoekt Mongolië en dit Centraal-Aziatische land is lid van het ICC (Internationaal Strafhof). Bijgevolg is het dus verplicht om hem te arresteren op grond van een arrestatiebevel van het ICC dat in maart werd uitgevaardigd. Maar het ziet er niet naar uit dat dit gaat gebeuren. Ook al heeft Mongolië het Statuut van Rome ondertekend en geratificeerd om lid te worden van het ICC. Volgens dat Statuut moet Mongolië iedereen arresteren die zijn grondgebied betreedt en tegen wie een arrestatiebevel van het ICC is uitgevaardigd. Maar de verwelkoming van de Russische leider laat alvast vermoeden dat het hem niet zal arresteren. Integendeel, Poetin kreeg zelfs een militaire erehaag op het vliegveld. En dat is een doorn in het oog van heel wat critici, maar stemt het Kremlin uiteraard gelukkig.

In een reactie op de commotie rond het bezoek van Poetin (71) aan Mongolië, waarschuwt Russische ex-president Dmitri Medvedev (58) de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor een mogelijke moordaanslag. “Hun leven zal niet meer waard zijn dan dat stomme stukje papier”, klinkt het.

“De slaafse Europese Unie heeft haar ‘bezorgdheid’ geuit tegenover Mongolië rond het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin”, schreef Medvedev dinsdag op het berichtenplatform Telegram. “De Mongolen hebben het ICC en de verdorven Europeanen duidelijk gemaakt dat ze de Russisch-Mongoolse kant kiezen, die al bestaat sinds de dertiende eeuw.”

De ex-president beweerde bovendien dat de rechters van het Strafhof voor hun leven moeten vrezen. “Als ik een rechter of aanklager van deze gebrekkige ‘rechtbank’ was, zou mijn grootste angst zijn dat een of andere gek het illegale bevel uitvoert. In dat geval zal het leven van de rechters niet meer waard zijn dan dat stomme stukje papier”, aldus Medvedev.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Picture by Presidential press and information office via Wikicommons licensed under CC_by_4_0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren