Tagtik

"Sommige nieuwe soldaten weigeren op de vijand te schieten"

Legeroversten en collega-militairen klagen over de mindset en vaardigheden van de nieuwe rekruten binnen het Oekraïense leger. Zo bericht persagentschap AP. 

Sommige nieuwe Oekraïense soldaten weigeren op de vijand te schieten en hebben moeite met het hanteren van wapens en de basisbewegingen die bij de strijd horen. Dat zeggen enkele legeroversten en militairen bij AP. En dat zou intussen al catastrofale gevolgen hebben op het slagveld. 

"Sommigen willen niet schieten", getuigde een gefrustreerde bataljoncommandant. "Ze zien de vijand in de vuurlinie in de loopgraven, maar openen het vuur niet... Daarom sterven onze mannen. Als ze hun wapen niet gebruiken, zijn ze niet effectief." Het ontbreekt veel soldaten ook aan basistraining, klinkt het. De commandant en enkele van zijn collega's vragen daarom betere opleiding en screening van soldaten. "Het grootste probleem is de overlevingsdrang van nieuwkomers. Vroeger konden mensen tot het laatste moment standhouden. Nu trekken ze zich terug, zelfs bij lichte beschietingen van vuurposities", aldus een militair. 

(SR for Tagtik/Source: AP/Illustration picture: Specna Arms for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren