Tagtik

Storm Ciarán trekt vandaag over België: "Blijf binnen en maak voorwerpen vast"

Herfststorm Ciarán is donderdag aangekomen in België, na passages in Noord-Frankrijk en Groot-Brittanië. Frankrijk en Spanje kondigden al een code rood af. Voor de Belgische kust kan het al stevig waaien. Ook het binnenland maakt zich op voor de doorkomst van deze storm. 

Voor West-Vlaanderen geldt code oranje, voor de rest van het land geldt code geel. Het KMI waarschuwt voor schade, en raadt aan om voorzichtig te zijn.  Op meerdere treinverbindingen zullen donderdag uit voorzorg alvast geen treinen rijden. 

200 km/u
In Belgische wateren kan de wind aanwakkeren tot 9 à 10 Beaufort, met significante golven van 5 tot 6 meter hoogte op 30 à 50 kilometer van de kust, met piekgolven daar tot 11 à 12 meter. Dat meldt KMI-meteoroloog David Dehenauw. "Over de maritieme gebieden Thames en/of Dover is 11 Beaufort mogelijk (ook niet uitgesloten in een lokaal deel van de Belgische zee)", klinkt het.

Op Pointe du Raz, in het Franse district Finistère (Bretagne), werd een onverwacht sterke rukwind van 200 km/u geregistreerd.

“De voorspellingen zijn stabiel en bij ons zal de toestand zeker niet zo erg worden als aan de Franse kust. Ik ben niet ongerust, we hebben geen enkele aanwijzing dat de toestand hier plots zou ontsporen”, benadrukt weerman David Dehenauw op Radio 1.

Toch wordt de burger aan de Kust aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen. “Om geen enkel risico te nemen, blijf je best binnen en maak je voorwerpen zo goed mogelijk vast of neem je ze binnen”, klinkt het bij het Oostendse stadsbestuur.

1722 geactiveerd
Ook de hulplijn 1722 voor storm- en waterschade is geactiveerd, zo meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken woensdag. Dat nummer 1722 is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken, zoals storm- of waterschade waarvoor de brandweer moet langskomen.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay) 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren