Tagtik

Syriër verdacht van oorlogsmisdaden toch vrij met enkelband

Een Syriër van 39 die verdacht wordt van oorlogsmisdaden in zijn land en die in 2015 in België belandde, is vrijgelaten onder elektronisch toezicht. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen recent beslist, zo meldt HLN.

De man kreeg politiek asiel in België en vestigde zich in Willebroek, in de Belgische provincie Antwerpen. Een mensenrechtenorganisatie ontdekte echter eerder dit jaar dat hij betrokken was bij activiteiten van IS.

Na onderzoek door het federaal parket werd hij in maart van dit jaar opgepakt, op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden en deelname aan activiteiten van de terroristische organisatie IS. 

Tot verbijstering van het parket besliste de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen dat hij na acht maanden in de cel op vrije voeten mocht, met een enkelband. Volgens zijn advocaat is er geen gevaar dat hij het land uitvlucht. Als het tot een assisenproces komt, zou het de eerste keer zijn dat een asielzoe­ker wordt vervolgd voor betrokkenheid bij de activiteiten van IS.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren