Tagtik

Trekken VS en VK hun staart in? Moskou kijkt aandachtig toe

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben besloten om hun beslissing over langeafstandsraketten voor Oekraïne uit te stellen. 

Ze hebben dus nog niet beslist of Oekraïne Russisch grondgebied daadwerkelijk mag aanvallen met westerse langeafstandswapens. Dat bevestigde de Britse premier Keir Starmer na een ontmoeting die hij had met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis in Washington.

Na de ontmoeting zei Starmer dat een eventueel besluit over het plan besproken zal worden op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York later deze maand.

Omdat de Verenigde Staten vrezen voor escalatie, mocht Kiev tot nu toe enkel Amerikaanse raketten inzetten die maar 77 kilometer ver dragen. Als het Oekraïne de toelating zou geven om ATACMS met een reikwijdte van 300 kilometer in te zetten, kan Oekraïne zowat 245 strategische militaire doelwitten diep in Rusland raken. Maar de Russische president Poetin benadrukte dat in dat geval Rusland in oorlog zou zijn met de hele NAVO. "Als deze beslissing wordt genomen, betekent dit niets minder dan een directe deelname van de NAVO-landen aan de oorlog in Oekraïne. Dit verandert de aard van het conflict en zou betekenen dat NAVO-landen - de Verenigde Staten, Europese landen - in oorlog zijn met Rusland", aldus de president in een reactie aan een Russische journalist. 

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Picture by Ahenobarbus Henocied via WikiCommons licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren