Tagtik

"Tweede prik met Moderna of Pfizer na eerste prik met AstraZeneca"

Het ministerie van Volksgezondheid in Portugal beveelt de burgers jonger dan 60 jaar die een eerste dosis met het Astrazeneca-vaccin hebben gekregen, om voor hun tweede prik voor een mRNA-vaccin zoals dat van Pfizer of Moderna te kiezen.

Portugezen die hun tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben uitgesteld, in afwachting van een nieuwe aanbeveling van het ministerie, dienen de vaccinatie zo snel mogelijk af te ronden met een dosis mRNA-vaccin, luidt het advies van het ministerie van Volksgezondheid in Portugal. Deze tweede dosis moet twaalf weken na de eerste prik worden toegediend. Tot nu toe hadden Portugezen die de eerste dosis AstraZeneca hadden gekregen twee opties: ze stemden ermee in om met de tweede dosis AstraZeneca te worden gevaccineerd of wachtten op de resultaten van onderzoeken naar de combinatie van verschillende vaccins.

Het ministerie van Volksgezondheid stelt ook dat ook "in dit zogenaamde gemengde vaccinatieschema enkele symptomen kunnen optreden, zoals koorts, vermoeidheid, zwelling of pijn op de plaats van toediening, in de eerste dagen na vaccinatie zoals bij alle vaccins tegen covid-19". "Mensen moeten zich bewust zijn van deze symptomen en de instructies in de standaardbijsluiter en de adviezen van de gezondheidswerkers volgen", zegt de nationale gezondheidsautoriteit.

Het gaat in Portugal om ​​80.000 mensen onder de 60 jaar, die de eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen.

(Skwadra by Tagtik/Source: TVI 24/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren