Tagtik

Vechten Ikea en Vlaams Belang het uit in de rechtbank?

De Zweedse meubelgigant Ikea overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen Vlaams Belang omwille van een opvallende campagne van de partij van Tom Van Grieken.

Vlaams Belang gebruikt de naam en het logo van Ikea om een plan met 15 migratiemaatregelen te lanceren. 'Immigratie Kan Echt Anders', geeft de politieke partij als alternatieve betekennis voor de afkorting Ikea en dat stoot de meubelgigant tegen de borst. Vlaams Belang neemt tevens ook de huisstijl met de typische gele en blauwe kleuren over, net zoals het bekende ventje uit de handleidingen dat waarschuwt om bepaalde dingen niet te doen. Vlaams Belang heeft het zelf ook over 15 'bouwpakketten'.

“Het logo en de huisstijl is eigen aan ons, en we willen niet dat die worden misbruikt, zeker niet in een politieke context. Dat zou de indruk kunnen wekken dat we akkoord gaan met het plan of de partij”, zegt woordvoerster Colombine Nicolay dinsdag. Ikea onderzoekt dan ook of het geen juridische stappen kan zetten tegen Vlaams Belang. “De beslissing is nog niet genomen, maar we bestuderen het wel”.

Vlaams Belang benadrukt dat het de campagne niet zal veranderen. “Ikea hoeft zich geen zorgen te maken. Wij gaan geen meubelzaak starten,” reageert de partij laconiek in Het Nieuwsblad. Volgens partijwoordvoerder Jonas Naeyaert gaat het ook om niet meer dan een knipoog. “De essentie is dat wij oplossingen aanreiken voor een politiek probleem. Wij gaan het plan zeker niet intrekken.”

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook video)

Ook dit kan u interesseren