Tagtik

Voetbalsupporter die 'verboden' foto maakte na jaar opsluiting opnieuw vrij

De 42-jarige Spanjaard Santiago Sánchez Cogedor wandelde naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal van Spanje naar Qatar. De Spaanse voetbalfan verdween echter van de aardbol in oktober 2022 aan de Iraanse grens.

Santiago Sánchez Cogedor sloeg er dus niet in om zijn wandeltocht van maar liefst 7.000 kilometer tot een goed einde te brengen en kon de Spaanse nationale ploeg eveneens niet aanmoedigen op het WK in Qater in november. De oorzaak? Een foto die hij nam van het graf Masha Amini. Hij werd prompt opgepakt en moest maar liefst vijftien maanden opgesloten in de gevangenis doorbrengen zonder enige echte veroordeling. Hij werd beschuldigd van spionage.

Masha Amini was een 22-jarige Iraanse vrouw die stierf nadat ze hardhandig was opgepakt door de Iraanse zedenpolitie omdat ze haar hidjab niet correct zou hebben gedragen. In het politiekantoor werd ze zo zwaar mishandeld dat ze stierf. Santiago Sánchez Cogedor arriveerde in Iran net op het moment van hevige protesten naar aanleiding van de moord op Masha Amini. 

Na vijftien maanden opsluiting werd de Spaanse voetbalfan op nieuwjaarsdag vrijgelaten. 

(Tagtik/Illustration picture: Instagram Santiago Sánchez Cogedor )

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CAMINANDO DE MADRID A QATAR (@santiago_sanchez_cogedor)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren