Tagtik

Vulkaanuitbarsting bedreigt Ijsland: 4.000 inwoners geëvacueerd

IJsland vreest voor een verwoestende uitbarsting van de Fagradalsfjall. Vierduizend inwoners van het dorpje Grindavik werden alvast geëvacueerd. Experts vrezen immers dat het dorp in de komende uren of dagen van de kaart zal worden geveegd door een vulkaanuitbarsting. Door al die bevingen en aardverschuivingen is Grindavik al grotendeels onbewoonbaar. De magma zou zich intussen al op enkele honderden meters bevinden en zou klaar staan om weldra de aarde open te scheuren.

Blue Lagoon in IJsland blijft alvast een week dicht door seismische activiteit nabij de site. De bekendste warmwaterbron in IJsland 'Blue Lagoon' werd donderdag door het gerommel tijdelijk gesloten en blijft voorlopig ook dicht, minstens tot volgende week donderdag.

Blue Lagoon is enorm populair bij toeristen door het magisch witblauwe en bovendien heerlijk warme water. Maar sinds eind oktober wordt de streek getroffen door kleine aardbevingen. Sinds eind oktober zijn er meer dan 20.000 bevingen geregistreerd. Volgens de IJslandse autoriteiten werden in de 24 uur voor donderdagmiddag zo’n 1.400 aardbevingen gemeten op het schiereiland Reykjanes, gevolgd door 800 bevingen in de eerste 14 uur van vrijdag. Van de bevingen donderdag hadden er zeven een kracht van 4.0 of meer. 

Naast de vele bevingen zijn er dus ook nu concrete signalen dat de bodem opzwelt, wellicht onder druk van magma. Dat kan op heel korte termijn tot een vulkaanuitbarsting leiden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren