Tagtik

Waarom richt Poetin zijn pijlen plots op China?

Er is zojuist een nieuwe versie van de standaardkaart van China gepubliceerd, met een paar veranderingen die de Russische president niet bevallen.

Met deze nieuwste versie van de geografische grenzen van het land lijkt China aanspraak te maken op een deel van het Russische grondgebied, meer specifiek op het Bolshoi Ussuriisk eiland. Het bezit van dit eiland was het onderwerp van een geschil tussen Rusland en China totdat de claims in 2005 werden opgelost en het eiland werd opgedeeld, meldt The Daily Digest. Op de nieuwe kaart die door de Chinese media is gepubliceerd, behoort dit gebied volledig toe aan China. 

Volgens Mark Katz, een professor aan de George Mason University in de VS, kan deze verandering spanningen tussen de twee grootmachten veroorzaken. “Het Kremlin besteedt veel aandacht aan Chinese kaarten, vooral officiële kaarten, die beweren dat Russisch grondgebied eigenlijk bij China hoort”, zegt Katz. Hij voegde eraan toe dat, zelfs als het hoofd van het Kremlin geïrriteerd was door deze beslissing, hij er niet veel aan kon doen. Inderdaad, Rusland bevindt zich momenteel in een precaire situatie, beroofd van een groot deel van de wereldhandel. 

Hoewel Vladimir Poetin nog niet heeft gereageerd, heeft de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Zakharova de stilte doorbroken door te verklaren dat er in 2008 een gemeenschappelijke grens was getrokken over de lengte van het eiland en dat de twee landen “de afwezigheid van wederzijdse territoriale aanspraken” hadden gegarandeerd sinds ten minste 2001.  

Desondanks is de kaart naar verluidt gevalideerd door de autoriteiten in Peking. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: The Daily Digest/Picture: by Kremlin.ru via Wikicommons under license Creative commons CC-BY-4.0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren