Tagtik

"We moeten de Russen maximale verliezen bezorgen"

Op 6 augustus lanceerde Oekraïne een verrassingsinval op Russisch grondgebied, met name in de regio Koersk. Een paar dagen later bevestigde de Oekraïense president de intentie van zijn strijdkrachten: het conflict verplaatsen naar "het grondgebied van de agressor". 

Na deze verklaring ging een hoge Oekraïense functionaris op 11 augustus nog verder en verduidelijkte de Oekraïense bedoelingen: "het doel is om de posities van de vijand uit te rekken, maximale verliezen toe te brengen en de situatie in Rusland te destabiliseren". En passant bespotte hij de Russische troepen door te beweren dat ze "niet in staat zijn om hun grenzen te beschermen".

Aanvankelijk was de Oekraïense inval bedoeld om de Russische troepen weg te leiden van de Donbass-regio en Kharkiv, om zo de druk op de schouders van de Oekraïense soldaten te verminderen. 

De operatie van de Kievse troepen heeft echter nog geen noemenswaardig effect gehad op het oostfront. "In principe is de situatie niet veranderd. Hun druk in het oosten duurt voort, ze trekken hun troepen niet terug uit dit gebied". De "intensiteit" van de Russische aanvallen in deze regio is echter "een beetje afgenomen", benadrukte de hoge Oekraïense functionaris. 

Als reactie op deze aanval kondigde Rusland de noodtoestand omwille van "antiterrorisme" af, met name in de grensoblasten Bryansk, Belgorod en Koersk.

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: La Dépêche/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren