Tagtik

"Zelenski keurde sabotage Nord Stream-gaspijpleidingen goed"

Een opvallende doorbraak in het onderzoek naar de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski was wel degelijk op de hoogte van plannen om de Nord Stream-gaspijpleidingen op te blazen en gaf daar aanvankelijk ook toestemming voor. Dat schrijft Wall Street Journal nadat het gesprekken had met vier mensen die bij de sabotageactie van september 2022 betrokken waren.

De grond werd hem te warm onder de voeten: Zelenski keerde zijn kar

Het plan voor de aanslag werd volgens Wall Street Journal in mei van dat jaar bedacht tijdens een borrel van Oekraïense officieren en zakenmensen. De zakenmensen financierden de operatie, die zo'n 300.000 dollar kostte (272.000 euro). Een van de betrokkenen vertelde de Amerikaanse krant dat Zelenski het plan goedkeurde, iets wat drie andere bronnen bevestigen. Maar nadat de Amerikaanse CIA het plan had opgevangen en de Oekraïense president vroeg om er niet mee door te gaan, veranderde Zelenski van gedacht. Maar het toenmalige hoofd van de Oekraïense generale staf, generaal Valeri Zaloezjny, besloot toch door te zetten met de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen. Tegen die Zaloezjny vaardigde Duitsland deze week een internationaal aanhoudingsbevel uit.

(SR for Tagtik/Source: Wall Street Journal/Illustration picture: Picture by President of Ukraine via Wikicommons licensed under cco_1_0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren