Tagtik

Zette Prigozjin eigen dood in scène?

Jevgueni Prigozjin, de baas van het huurlingenleger Wagner, is donderdag omgekomen bij een vliegtuigcrash. Althans dat is wat er in de pers gecommuniceerd werd. Maar klopt dat wel?

Eind juni trok Jevgueni Prigozjin met zijn gevreesde leger naar Moskou en dat verraad lijkt hij te hebben bekocht met zijn leven. Maar kan het dat hij zijn eigen dood in scène zette om te ontsnappen aan een executie door het Kremlin?

Zat Prigozjin überhaupt op het vliegtuig, een Embraer Legacy 600, dat neergehaald werd? Op Telegram regent het alvast complottheorieën. Zo zou Prigozjin niet aan boord geweest zijn van het neergestorte vliegtuig en is hij ondergedoken. Prigozjin stond wel degelijk op de passagierslijst van de gecrashte vlucht, maar je mag hem natuurlijk niet onderschatten. Volgens Russische bronnen nam Prigozjin in het verleden bijvoorbeeld wel vaker een andere vlucht dan degene waarop hij was ingecheckt.

Op enkele extreemrechtse Telegramkanalen valt te lezen dat er kort na de crash van Prigozjins privéjet een tweede vliegtuig al zigzaggend werd gespot boven dezelfde regio. Naar verluidt stond ook dat toestel op Prigozjins naam. Op de vluchtradar zou te zien zijn geweest hoe dat tweede vliegtuig, dat initieel ook op weg was richting Sint-Petersburg, kort na het incident rechtsomkeer maakte om later weer veilig te landen in Moskou.

(Skwadra by Tagtik/Source: Telegram - Reuters - CNN - New York Times/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren