Tagtik

"Zonder Amerikaanse hulp kan Oekraïne tegen de zomer verloren zijn"

In het Amerikaanse Congres wordt getwijfeld over een nieuw steunpakket aan Oekraïne. De VS en zijn bondgenoten beginnen na te gaan wat het wegvallen van de steun zou betekenen voor de verdedigende kracht van Oekraïne.

De Amerikaanse televisiezender CNN hoorde van Amerikaanse en Europese ambtenaren dat er wordt nagedacht wat de gevolgen zouden zijn bij het opdrogen van de steun: op langere termijn zou dit wellicht leiden tot de nederlaag van Oekraïne in het conflict met Rusland. Als de VS zijn steun terugtrekt, zouden de bondgenoten van de NAVO wellicht hetzelfde doen.

Westerse inlichtingendiensten berekenden hoe lang Oekraïne stand zou kunnen houden zonder hulp van de VS en de NAVO. Een hoge Amerikaanse militaire functionaris schatte dat het Oekraïense leger het enkele maanden zou kunnen uithouden, maar in het ergste geval kan dit leiden tot een nederlaag tegen de zomer. 

Een Russische overwinning zou niet alleen slecht nieuws zijn voor Oekraïne, het zou ook een ramp zijn voor de veiligheid in Europa en een grote klap voor de VS.

(Fausto by Tagtik/Source: CNN/Illustration picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren