Tagtik

Zorgen om nieuwe coronavariant? WHO-topman: “We zijn gewapend”

Wereldwijd stijgen de coronacijfers door een nieuwe subvariant van het virus. Hans Kluge, de Belgische topman van WHO Europa, heeft zijn licht laten schijnen op deze evolutie.

De recente stijging in coronabesmettingen is te wijten aan een nieuwe subvariant van het virus, EG.5 genaamd. Ook in België en Nederland gingen de coronacijfers opnieuw de hoogte in. Maar dat is alsnog helemaal geen reden tot paniek, benadrukt Hans Kluge.

"We hebben veel lessen geleerd. Ik ben optimistisch", klinkt het. De acute fase van de pandemie is dan wel voorbij (sinds 5 mei, red.), maar het virus is nooit gestopt met circuleren. Deze stijging was te verwachten. We zien tekenen van meer hospitalisatie, maar die zijn niet verontrustend, stelt de WHO-topman. We zijn dan ook beter voorbereid dan enkele jaren geleden. "We zijn vandaag gewapend met vaccins, behandelingen als Paxlovid en Remdesivir en een goede kennis over het belang van indoor luchtkwaliteit. Daar is destijds veel over gepalaverd. We hadden daar proactiever in kunnen zijn", stelt Kluge in Het Nieuwsblad. Hij erkent wel dat de surveillance is afgenomen. 

De WHO-topman voorspelt een verdere stijging richting het najaar en de winter. "Het is normaal dat we dan een stijging zullen zien, maar ik ben optimistisch. Kwetsbare mensen moeten zich tijdig laten vaccineren tegen griep en het coronavirus, en als er toch iets gebeurt dan hebben we meer wapens dan vroeger. De slag om de arm is een nieuwe, dodelijkere variant, maar die zien we momenteel niet."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren