Tagtik

Ben jij ook zo een ‘te laat-komer’?

Je kent ze wel in je omgeving of onder je collega’s: deze mensen die écht nooit op tijd kunnen komen.
Tim Christiaens is Time coach bij Time Management Company en vertelt in ‘Spits met David’ op Radio 2 waarom je beter niet te laat komt.

“Stel je voor dat je dagelijks een vergadering hebt waar tien mensen in zitten en elke dag komt iemand een kwartier te laat, dan heb je al snel twee uur en een half vertraging. Dat zijn twee uur en 30 minuten dat al de rest iets anders had kunnen doen.”

Verkeerd signaal
Eigenlijk geef je ook een verkeerd signaal, stelt de time coach op Radio2. “Als je binnenkomt en je excuseert je niet, toont dit dat je jouw tijd 10 keer belangrijker vindt dan anderen hun tijd. Dit kan bijzonder arrogant overkomen.”

“We zien dit vaker bij mensen binnen grote bedrijven die dag in en dag uit begeleid worden. Managers komen vergaderingen te laat binnen met een telefoon of een koffie in de hand. Zo laten ze merken dat ze het heel druk hebben. Dit toont ook hun positie. Ik denk wel dat we dringend van deze cultuur af moeten.”

Een typisch Belgisch fenomeen
“Het is een typisch Belgisch fenomeen. Ik heb onlangs een Nederlandse dame begeleid die twee jaar in Brussel woont en werkt. Zij zei: “Eén van de eerste dingen die ik in België heb geleerd, is dat je te laat moet komen in meetings. Heel simpel! Als je om 10u een meeting hebt in België met x aantal mensen, zit je om 10u in de vergaderzaal moederziel alleen. Zo geef je ook het signaal dat je het ‘totaal niet druk’ hebt. Je hebt blijkbaar weinig te doen en kan dus op tijd in de vergaderzaal zitten.” Wij, als timecoaches, steken er heel veel energie in om deze cultuur er uit te krijgen. Het is veel efficiënter als iedereen op tijd en goed voorbereid kan starten.”

Een oplossing
“Het is heel simpel. Het gaat over planning, planning en planning. Je moet goed voorbereid zijn en zo vat je makkelijk een goed geplande dag aan. Dit is niet onoverkomelijk.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren