Tagtik

Dit verdriet wordt door veel mensen miskend

Wie zich een huisdier aanschaft, weet dat hij hier vroeg of laat moet afscheid van nemen. Huisdieren maken in veel gezinnen echt deel uit van dat gezinsleven. De liefde voor een huisdier kan enorm zijn; mensen die geen dieren hebben kunnen zich niet inbeelden welke persoonlijke band je ermee kan hebben. Deze mensen begrijpen dan ook niet dat je echt kan rouwen om een dier. Je hoort dan ook wel eens reacties als: “Het is maar een dier, koop gewoon een nieuwe hond.”

Wat kan je doen?
Het is belangrijk om bij het overlijden van je huisdier de tijd te nemen om te rouwen. Praat gerust over je gevoelens en verdring ze niet. Bekijk de foto’s en filmpjes en haal herinneringen op. Maak een herinneringsdoos of een gedenkhoekje. Ook kinderen hebben hier heel wat aan.
Dierenverliesconsulente Lieve Dosogne vertelt in Libelle meer over dit miskend verdriet:

“Hoe groter de band die mensen hebben opgebouwd met het dier, hoe groter het verdriet. Als mensen een dier verliezen en daar niet kunnen over vertellen, dan zullen ze hun verdriet wegsteken waardoor ze niet zo goed kunnen rouwen. Je kan met een mooie tekst, een foto, een schilderij of zelfs een rouwkaartje laten zien hoe belangrijk je huisdier voor jou was. Het kan zijn dat mensen dat overdreven vinden, maar het belangrijkste is dat je je eigen gevoel volgt, dat je doet wat jij nodig hebt. Hoe anderen daarmee omgaan heb je niet in de hand.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Libelle/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren