Tagtik

Een mentale boost nodig: ga tuinieren

De dagen worden korter, het weer grijzer. We hebben nogal snel de neiging om ons dan net iets meer en sneller neer te vleien in de zetel. Dat mag! Maar zorg er voor dat de nakende herfstblues geen kans krijgt. Hoe doe je dat? Vergeet zeker niet te bewegen. Geen zin of tijd om nog naar de sportschool te gaan? Voel je niet schuldig en trek naar buiten in je tuin. Ook in de herfst is daar wat in te doen. Aanplanten van bloembollen, boompjes, struiken, klimplanten … Zalig als je dan over enkele maanden daar het resultaat van ziet. En nog meer: denk er eens aan hoeveel bewegingen je doet: bladeren rakelen, woelen met de handen in de aarde, wieden, struiken snoeien … Zo kan iets simpel als tuinieren een positief effect hebben op je mentale gezondheid.

Jouw eigen tuin is ook de perfecte plaats om je hoofd leeg te maken. Geen social media in de buurt … en je vergeet al de rest! Tuinieren leidt je af van de dagelijkse zorgen en frustraties; je bent gefocust op je tuinwerk en vergeet negatieve gedachten, zorgen …

Gegarandeerd dat je na het opknapwerk niet alleen kijkt op een gepimpte tuin, maar ook dat je naar binnen stapt met een leeg hoofd. Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Britse universiteiten van Westminster en Essex, bewijst dat 30 minuten per week doorbrengen in je tuin al een positief effect heeft op je mentale gezondheid!

Wist je trouwens dat er ziekenhuizen zijn die therapeutisch tuinieren toepassen op patiënten met emotionele en psychische problemen. Het is een professioneel uitgevoerde behandelingsmethode. Daarenboven verbetert het de grove motoriek, het evenwicht, het uithoudingsvermogen, de mobiliteit en de kracht.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren