Gedroogd fruit is een verborgen caloriebom
We eten het wel eens bij een slaatje, in granola of gewoon uit het vuistje: gedroogd fruit (rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen …). Maar is gedroogd fruit ook gezond?
Gedroogd fruit = snoep!
Gedroogd fruit bevat erg veel suiker en dus meer koolhydraten dan vers fruit.
Ook zijn gedroogde vruchten kleverig en dus niet zo goed voor je tanden. Denk dus even na vooraleer je een doosje rozijnen, dadels of ander gedroogd fruit koopt.
Rozijnen bestaan voor 70% uit suiker
Wanneer je 100 gram rozijntjes zou eten, heb je 11,5 klontjes suiker binnen!
Er is wel goed nieuws voor de fans van gedroogde abrikozen; deze smaken zoeter dan rozijnen, maar bevatten minder suiker: gemiddeld 5,5 klontjes per 100 gram.
Ter vergelijking:
- Gedroogde abrikozen: 5,5 klontjes suiker per 100 gram
-Dadels: 9,5 klontjes per 100 gram
-Gedroogde vijgen: 10 klontjes per 100 gram
-Rozijnen: 11,5 klontjes per 100 gram
Meer calorieën en meer vezels
Wanneer je voor gedroogd fruit kiest, heb je meer calorieën binnen en minder essentiële voedingsstoffen. Eén groot voordeel: gedroogd fruit bevat 4 keer meer vezels dan vers fruit.
(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Polina Tankilevitch via Pexels)