Tagtik

Je valt sneller af door te sporten in de winter

Heb jij in de winter ook minder zin om te gaan sporten? Dan ben je niet alleen. De ‘najaarsblues’ bestaat echt en kan ervoor zorgen dat we minder energie hebben om buiten te komen. Nochtans is sporten in de winter zelfs beter voor je hartspier dan sporten in de hitte. Buiten komen geeft jou zowel fysiek als mentaal meer energie.

Afvallen
Sportdokter Servaas Bingé in Het Nieuwsblad: “Je lichaam wil altijd z’n kerntemperatuur behouden. In de zomer heeft je lichaam meer werk om af te koelen dan in de winter wanneer je lichaam de warmte wil binnenhouden.” Toch betekent dat niet dat je in de winter minder energie verbrandt, integendeel. “Je verbrandt meer energie. De koude vreet aan je lichaam en je zogenaamde ‘bruin vet’ wordt sneller verbrand waardoor je sneller gewicht gaat verliezen dan in de zomer.”
Aandachtspunten voor het sporten bij koude temperaturen:
Kledij
Omdat de meeste warmte via het hoofd verdwijnt, is een muts noodzakelijk. Zorg er ook voor dat je vingertoppen en oorlelletjes bedekt zijn. Kleed je in laagjes, maar draag zeker geen katoenen kledij.
Probeer adem te halen door de neus. Zo legt de lucht een langere weg af en is dus warmer vooraleer deze in de longen komt. Tevens wordt de lucht zo gefilterd van vuile stoffen door de trilharen in de neus.
Ook heel belangrijk: draag reflecterende kledij en/of loop of fiets met lampjes.
Spieren
Omdat je spieren kouder zijn in de winter, is het belangrijk om op te warmen zodat je spieren goed doorbloed zijn. Ook na het sporten blijf je best even verder bewegen.
Realistisch doel
Bepaal voor jezelf wat realistisch en haalbaar is in de winter. Zo niet raak je jouw motivatie kwijt.
Ga na welke voordelen het sporten jou biedt: je hebt meer energie, je kan beslommeringen beter loslaten, je voelt je gewoon beter … en gebruik dit als stimulans.
Voeding
Je moet zeker niet meer of minder gaan eten in de winter. We hebben in de winter minder dorst, maar toch is het belangrijk om te blijven hydrateren. We verliezen immers evenveel vocht. Wil je jouw innerlijke warmte behouden, dan kan je jouw drinkbus vullen met warme thee.
Opgepast
-kijk goed uit wanneer het ijzelt
-sporten als je koorts hebt is geen goed idee! Herbegin pas als je enkele dagen koortsvrij bent en aan een lagere intensiteit.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren