Tagtik

Kunstmest en bodembedekkers giftig voor je viervoeters

De tijd is aangebroken dat we ons gazon in orde willen brengen, en daar hoort bemesten bij. Zo beschikt het gras in mei of juni (de groeiperiode) over voldoende voedingsstoffen. Maar meststoffen (en ook bodembedekkers) zijn niet altijd zo onschuldig voor onze viervoeters!Dit komt omdat er in gazonmest heel wat ‘gevaarlijk stoffen’ verwerkt zitten.

-Zo zit er o.a. beendermeel in verwerkt, een bestanddeel dat ook in hondenbrokken zit. Honden herkennen die geur en happen er in waardoor ze vergiftigd geraken.

-Stikstof: deze stof vermindert het transport van zuurstof in het bloed en veroorzaakt ademhalingsproblemen. Je merkt het wanneer je hond blauwe lippen krijgt. Snel naar de dierenarts om een antigif toe te laten dienen!

-Kalium: is dodelijk omdat er hartritmestoornissen optreden

-Cacaopulp (in korrels): giftig en zelfs dodelijk voor honden

-Ricine: deze stof is afkomstig van de wonderboom of castorolieplant. Ontzettend dodelijk!

Wat als je hond toch van het kunstmest heeft gegeten?
Neem direct contact op met je dierenarts want er moet snel medisch gehandeld worden! Geef de samenstelling van de meststof door die je vindt op de verpakking.

Beter voorkomen!
Wacht tot de mestkorrels in de bodem zijn opgenomen alvorens je viervoeter of kinderen op je gazon te laten spelen. Gebruik de mest ook best net voor het gaat regenen. De korrels worden dan sneller opgenomen in de bodem.

Antigifcentrum
Hou steeds de verpakking van de meststof bij de hand; daar staat de samenstelling van de meststof op en dit kan je doorgeven aan arts of apotheker.
Een telefoontje naar het Antigifcentrum is gratis en 24/7 mogelijk. Dit is het telefoonnummer: 070 245 245 245.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren