Tagtik

Sterft de Belgische trappist uit?

De volgende quizvraag is een klassieker: “geef de namen van de Belgische trappisten”… Vanaf dit jaar zal je het antwoord moeten aanpassen, ons land is immers een trappist armer. Achel mag die kostbare biertitel niet meer dragen omdat het niet meer gebrouwen wordt door trappistenbroeders. Ooit was dat brouwen van trappistenbier een louter Belgische speeltuin, nu komt nog minder dan de helft uit ons land (5 uit België 6 uit de rest van de wereld). En de toekomst van onze nationale biertrots is verre van verzekerd. Want de broedergemeenschappen in ons land vergrijzen in snel tempo.

Maar Achel blijft bestaan! Toen vorige zomer prior Gaby (eind in de tachtig) als laatste trappistenbroeder uit de Sint-Benedictusabdij in Noord-Limburg vertrok, wist men dat er een probleem zou ontstaan met de naam “trappist uit Achel”! Voortaan mag men het bier niet meer verkopen onder de vlag van Authentiek Trappistenproduct (ATP). Dat label van de internationale vereniging van trappistenabdijen is voorbehouden voor bieren die worden gebrouwen 1) binnen de abdij 2) door of onder toezicht van monniken en 3) waarvan de opbrengsten gaan naar de kloostergemeenschap of naar goede doelen. Geen nood echter voor de bierliefhebber. Achel als bier blijft bestaan, en het blijft even lekker! Zij zullen het in de toekomst abdijbier mogen noemen of trappist maar dan zonder het ATP label.

De Belgische trappist in de toekomst, het einde in zicht?
Blijft de vraag of Achel een alleenstaand geval is. Volgens de meest recente officiële cijfers zijn er nog een kleine 1.500 broeders en paters in ons land, waarvan een honderdtal trappisten. Twintig jaar geleden waren dat er nog dubbel zoveel. En zij die nog overblijven, zijn veelal tachtigers. Zijn de trappistenbroeders, en met hen hun bier, dan met uitsterven bedreigd? “Sommige gemeenschappen zullen uitdoven”, zegt Wim Vandewiele, godsdienstsocioloog aan de KU Leuven en expert religieuze gemeenschappen, in Het Nieuwsblad. “Maar anderen groeien aan. Niet dat er wachtlijsten zijn, maar Westvleteren blijft constant in aantal, Westmalle ook. Die trappistengemeenschappen verdwijnen absoluut niet.” Broeder Nathanaël, vader-abt in Westmalle bekijkt het met enig flegma. “We wisten dat dit in Achel ging gebeuren. Dreigt zo’n uitdoofscenario ook voor ons? Als er geen roepingen komen, wel, hé. Maar dat baart mij geen zorgen. We zijn in de handen van Onze-Lieve-Heer. En als het eindigt, dan eindigt het.” Dan wordt hij ferm. “Maar het zal nog niet voor morgen zijn. Onze oudste broeder is 86, maar de jongste is nog maar net de 30 voorbij. Wij kunnen dus nog even mee.” En het antwoord op de quizvraag luidt voortaan: Westvleteren, Westmalle, Rochefort, Chimay en Orval!

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren