Tagtik

'We worden allemaal sluwe dieven aan de zelfscankassa'

In 2023 werd bij supermarktketen Jumbo meer gestolen dan verdiend. Heel wat klanten blijken immers niet eerlijk te zijn bij de zelfscankassa's. 

Bij Jumbo werd vorig jaar voor honderd miljoen euro aan boodschappen achterovergedrukt, meer dan er aan winst werd geboekt. Anders uitgedrukt: als iedereen eerlijk zou zijn, had Jumbo ruim dubbel zo veel geld kunnen verdienen. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van cijfers die Jumbo zelf publiceerde. Een derde van de diefstallen vond plaats bij de zelfscankassa’s van Jumbo.

De zelfscanning wint razendsnel aan populariteit in bijna alle supermarkten, maar daar blijkt nu dus een groot nadeel aan verbonden te zijn. Toch oordelen veel supermarkten dat ze het risico op diefstal willen nemen met zelfscankassa's aangezien er heel veel kosten uitgespaard worden met het niet inzetten van een extra kassierster. 

In België heeft de toename van de zelfscankassa’s het verlies door winkeldiefstal dan weer niet merkbaar doen stijgen, zegt Hans Cardyn van winkelfederatie Comeos.

(Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren