Tagtik

Zo train je je geheugen pijlsnel

Het overkomt ons allemaal wel eens: een naam vergeten van die collega die we niet elke dag zien, een datum, de vijf producten die we nodig hadden in de winkel … Niets is zo vervelend als continu die kleine dingen vergeten. En toch is het een vaardigheid die we kunnen aanscherpen en boosten!

Groepeer
Je kortetermijngeheugen kan maar 4 tot 7 elementen tegelijkertijd onthouden. Maar je kan dit omzeilen door elementen te groeperen. Je moet bv. naar de winkel om wortels, zero chocolade, thee, amandelpoeder en rijst. Probeer dan een woord te maken met de eerste letter van die producten, zwart. Zo moet je maar één woord onthouden!

Speel videogames
Onderzoek heeft uitgewezen dat het spelen van 3D-videogames het geheugen significant verbetert. Dit komt omdat je bij het spelen van deze games veel informatie moet uit het hoofd leren. Hierdoor train je jouw geheugen.

Bouw een geheugenpaleis
Met deze truc associeer je de te onthouden elementen met plaatsen die je je levendig kan herinneren. Zo kan je je huis als geheugenpaleis gebruiken: je onthoudt je boodschappenlijst door de producten in bv. de keuken te visualiseren. Bv. de wortels in de koelkast, de thee in het kastje ernaast, rijst in de bovenste lade van de kast, de chocolade in de lade er onder … In de winkel haal je deze plaatsen voor de geest en komen de geassocieerde producten tevoorschijn.

Zing
Is het je al opgevallen dat je woorden beter onthoudt wanneer je ze zingt of rijmt? Dat komt omdat je zo je kortetermijngeheugen koppelt aan het krachtige deel van de hersenen dat instaat voor patroonherkenning. Met andere woorden, je gebruikt tegelijkertijd twee technieken die je helpen bij het onthouden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren