Een koude douche voor Poetin
Vrijdag raakte bekend dat het Russische Bruto Binnenlands Product (BBP) in het tweede kwartaal met 4% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het land is blij met deze aanzienlijke stijging en beweert dat de westerse sancties het land op geen enkele manier hebben verzwakt.
De cijfers werden bekendgemaakt door het nationale bureau voor de statistiek Rosstat. Maar terwijl de belangrijkste motor van de Russische economie de oorlogsinspanningen zijn, met een veiligheids- en defensiebudget dat (ruwweg) 8,7% van het BBP bedraagt, voedt deze groei al vele maanden een inflatiespiraal die de autoriteiten zorgen baart, zo meldt het Franse nieuwsmedium La Dépêche.
Is dit echt goed nieuws?
In mei benoemde de Russische president Vladimir Poetin Andrej Belooesov tot hoofd van het ministerie van Defensie, een econoom zonder militaire ervaring wiens missie het is om de astronomische uitgaven van het leger te optimaliseren... Het is echter moeilijk om dit doel te bereiken zonder het terrein te kennen.
Volgens Rosstat stegen de prijzen in juli met 9,13%, wat de koopkracht van de Russen verder aantastte. Hoewel Dmitri Peskov, woordvoerder van het Russische presidentschap, herhaalt en bevestigt dat "inflatiebeheersing een van onze prioriteiten is", is de regering nog steeds niet in staat om het fenomeen te beteugelen en de oorspronkelijke doelstelling van 4% te halen.
Een ander probleem? Voor de Russische leiders, en vanwege de westerse sancties, wordt het extreem ingewikkeld om betalingen in het buitenland te doen. Volgens Elvira Nabioullina, president van de BCR (Centrale Bank van Rusland), kunnen deze blokkades leiden tot een prijsstijging van geïmporteerde goederen en de inflatie nog verder opdrijven.
En laten we ook het tekort aan arbeidskrachten in veel sectoren niet vergeten, dat nog steeds zwaar weegt op het rendement van de bedrijven.
(Fausto with Manon Pierre - Source: La Dépêche - Picture: The Presidential Press and Information Office via Wikicommons under license Creative Commons CC BY 4.0)