Tagtik

"Getroffen reizigers recht op extra compensatie tot 600 euro"

Vrijdag vindt bij lagekostenmaatschappij Ryanair een aangekondigde staking plaats. De interne problemen bij de Ierse luchtvaartmaatschappij blijven aanhouden en de piloten en het personeel hebben niet het gevoel dat hun grote baas Michael O'Leary echt oren heeft naar hun problemen.

Deze nieuwe staking heeft grote gevolgen voor wie vrijdag 28 september dacht te vliegen met Ryanair aangezien er mogelijks geen enkele Ryanairvlucht zal vertrekken. Consumentenorganisatie Test Aankoop zegt dat Ryanair-klanten van wie de vlucht vrijdag is geschrapt door de aangekondigde staking, recht hebben op een extra compensatie van 250 tot 600 euro. Dat komt omdat net zoals bij de vorige twee stakingen Ryanair zijn klanten minder dan twee weken op voorhand officieel op de hoogte bracht van de algemene staking. Hierdoor hebben ze recht op een extra compensatie. Dat bedrag is afhankelijk van de afstand van de geboekte vlucht.

Ryanair zal zich volgens Test Aankoop niet kunnen beroepen op overmacht om onder deze compensatie uit te komen. Bij eerdere stakingen weigerde Ryanair echter om haar reizigers deze extra compensatie te betalen. "Het Europees Hof van Justitie was hier in het verleden immers al duidelijk over: een interne staking bij een luchtvaartmaatschappij is geen geval van overmacht en dus hebben passagiers recht op een schadevergoeding", stelt Test Aankoop krachtig.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren