Tagtik

Vertrouweling van Poetin betrapt op witwassen in Frankrijk?

Is een vertrouweling van Poetin op heterdaad betrapt bij het witwassen van geld in Frankrijk? Onderzoekers in Frankrijk doorzoeken momenteel de boeken van Ruslan Goryukhin en Mikhail Opengeym. 

Het onderzoek richt zich op een reeks eigendommen en luxeauto's aan de Franse Rivièra die de twee Russen in bezit hebben. Speurders gaan na waar de financiering vandaag komt. Het gaat onder meer om eigendommen in de exclusieve wijk Saint-Raphaël.



"De procedure heeft betrekking op de voorwaarden van de aankoop van onroerend goed, door middel van leningen verstrekt door particuliere bedrijven, gevestigd in Cyprus of de Britse Maagdeneilanden," verklaarde het parket van Parijs, dat huiszoekingen heeft gedaan in zowel notariskantoren in de regio Alpes-Maritimes als in de huizen van de verdachten.



Volgens een bericht in Nice-Matin heeft dit geleid tot de inbeslagname van drie eigendommen en auto's voor een totaalbedrag van 70 miljoen euro. Eén villa werd gekocht voor 12 miljoen euro.

Goryukhin werkt in de Russische energiesector en stond aan het hoofd van SGM, een bedrijf dat eigendom is van een naaste medewerker van de Russische president Vladimir Poetin. 

Beide Russen zijn ook in het bezit van een Cypriotisch paspoort. Dat vestigt opnieuw de aandacht op hoe niet-EU-burgers de Cypriotische nationaliteit verkrijgen.


(HL with ML./Source: Nice Matin/Illustration pictuere: Noah Josue on Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren