Tagtik

Belgische bergbeklimmers in penibele situatie op bijna 4.000 meter hoogte

Drie Belgen, twee mannen van 31 en 33 jaar oud en een vrouw van 31 jaar, hebben begin deze week samen met hun gids de 4171 meter hoge top van de Dent D’Herens in de Pennische Alpen, op de grens van Italië en Zwitserland, beklommen. Op 3.750 meter hoogte ging het echter grondig mis toen de gids ten val kwam.

Hij raakte gewond en het was voor hem onmogelijk geworden om op eigen kracht terug te keren. Omstreeks 18.40 uur belden de Belgen de hulpdiensten. 

Er werd een helikopter gestuurd, maar door de bewolking op die hoogte kon de helikopter niet dichterbij komen aangezien zijn zicht belemmerd werd door de wolken. En dit had grote gevolgen voor de Belgen en hun gewonde gids. 's Nachts de reddingsactie uitvoeren was geen optie voor de Italiaanse reddingsdiensten, waardoor ze noodgedwongen de nacht moesten doorbrengen op de berg op bijna 4.000 meter hoogte.

's Ochtends slaagde de helikopter er uiteindelijk wel in om te landen en kon de gids naar het ziekenhuis gebracht worden. Hij had een rugletsel opgelopen. Ook de Belgen werden na hun ongepland nachtje in de bergen in veiligheid gebracht.

(FVDV for Tagtik/Illustration: Photo by Dmitry Limonov on Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren