Tagtik

Verkrachting van studente: "doofpotoperatie" aan de unief?

Donderdag is in Tongeren een Limburgse professor pedagogie van de KU Leuven veroordeeld voor verkrachting van een studente die hij had meegenomen naar een congres in Barcelona.

De feiten dateren van juli 2016. De universiteit was meteen op de hoogte van de feiten en ook na een officiële klacht in 2018, mocht de professor nog het academiejaar uitdoen.

Ook eerder waren er al verdenkingen van grensoverschrijdend gedrag van de professor. Dat er niks werd ondernomen na de klacht, noemt een bron van Het Belang van Limburg een "doofpotoperatie".

"De centrale ombudsdienst werkt wel vaker onafhankelijk en is niet verplicht om een melding te doen", zo luidt de reactie van Rik Torfs, toenmalig rector van de KUL, aan de krant. Ook de decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen was op de hoogte. “Het zou inderdaad beter zijn als zoiets wel tot bij de rector was geraakt, maar ik heb nooit iets gehoord."

Pas in september 2018 werd de prof op non-actief gezet. Zes jaar na de feiten en ruim vier jaar na het begin van het gerechtelijk onderzoek volgt een zware veroordeling tot 54 maanden cel.

(Fausto by Tagtik/Source: HBvL/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren