Tagtik

Hittekoepel blijft duren: het wordt nog warmer in Zuid-Europa

Trekt u nog op vakantie? Neem dan zeker uw voorzorgsmaatregelen als u naar Zuid-Europa of de landen rond de Middellandse Zee trekt, want daar is het intussen al een vijftal weken uitzonderlijk warm en de temperaturen blijven er maar stijgen!

Het is tegenwoordig puffen en zweten in het zuiden van Europa en met uitbreiding in alle landen rond de Middellandse Zee. Een hittekoepel zorgt er al wekenlang voor drukkend warme temperaturen. En het kwik zal er nog blijven stijgen tot vlot richting of boven 45 graden celsius op vele plekken.

Vooral Portugal, Spanje, Italië, Turkije, Griekenland, Kroatië, Marokko en Slovenië hebben momenteel te kampen met een bloedhete zomer. Deze regio's kennen momenteel een zogenaamde 'heat dome', een hittekoepel. Dat is een heel hardnekkig hogedrukgebied. Onder zo’n koepel blijft lucht gevangen. En doordat die niet weg kan, gaat de temperatuur daar de komende dagen stijgen. Dat bemoeilijkt het dagelijkse leven er uiteraard, maar ook het gevaar op bosbranden is er accuut. 

Vanaf zondag zal die hittekoepel boven Zuid-Europa zelfs nog meer in kracht toenemen. Het kwik zal op vele plaatsen boven de 40 of zelfs 45 graden celsius uitkomen.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Image by Graphix Made from Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren