Tagtik

Japan waarschuwt voor 'mega-aardbeving': maar eens in de 90 tot 200 jaar

Donderdagavond hebben de Japanse autoriteiten een opvallende waarschuwing de wereld in gestuurd: er komt een mega-aardbeving aan in de nabije toekomst.

De Japanners wordt gevraagd om alert te zijn, maar om nog niet te evacueren. De autoriteiten benadrukten immers dat de waarschuwing niet betekende dat er een grote aardbeving op handen was, maar dat de kans groter was dan normaal. 

Het opvallende nieuws kwam er enkele uren nadat er voor de kust van het zuidelijke eiland Kyushu een aardbeving met een kracht van 7,1 had plaatsgevonden. Het epicentrum bevond zich aan de rand van de Nankai-trog, een gebied met seismische activiteit dat zich uitstrekt langs de Pacifische kust van Japan. Volgens experts is er een kans van 70 tot 80 procent dat er “ergens” in de komende dertig jaar een aardbeving met een magnitude van 8 of 9 plaatsvindt langs die trog. Volgens de ergste schattingen kunnen er dan meer dan 200.000 mensen om het leven komen bij zo’n beving en de mogelijk daarop volgende tsunami.

De laatste mega-aardbeving vond plaats in 1946. Het is de eerste keer ooit dat Japan waarschuwt voor dergelijke mega-aardbeving.

(SR for Tagtik/Source: BBC News - Belga/Illustration picture: Photo by Caglar Oskay on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren