Tagtik

"Nu virus uit China, straks uit regenwoud?"

De uitbraak van het coronavirus heeft ongetwijfeld iets te maken met het verstoorde evenwicht tussen mens en natuur, zo hebben veel wetenschappers al benadrukt.

Deze keer kwam het virus uit China, maar een volgende virus zou uit het Amazonewoud kunnen worden, waar door de massale ontbossing de habitat van veel dieren danig wordt verstoord. De verstedelijking werkt het overspringen van virussen van dier op mens in de hand.

David Lapola, een Braziliaanse ecoloog van de universiteit van Campinas nabij São Paulo die de ecosystemen van het regenwoud bestudeert, ziet de nefaste invloed van de menselijke activiteiten en wijst bij het persbureau AFP op de grote hoeveelheid virussen die in het Amazonewoud aanwezig zijn. "Als je het ecologisch evenwicht verstoort, creëer je de perfecte omstandigheden waaronder een virus kan overgaan van dier op mens", zo waarschuwt hij.

De ontbossing door veeteelt, landbouw en mijnbouw moet dan ook zo snel mogelijk worden gestopt. Al is het daarvoor wellicht nodig dat iemand anders aan de macht komt dan de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

"Hopelijk zal de volgende regering meer aandacht hebben voor het beschermen van wat wel eens de grootste biologische schat zou kunnen zijn van de wereld", zo klinkt het nog bij Lapola. "Het is een ingewikkeld proces, dat moeilijk te voorspellen is. Maar we spelen beter op veilig."

(Fausto by Tagtik/Source: AFP via HLN/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren