Tagtik

'Onbekende gifstoffen in drinkwater Nederlanders en Belgen'

Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen er waar in de Maas terechtkomen. 

RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven, trekt maandag dan ook aan de alarmbel naar aanleiding van haar jaarrapport over 2023.

De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas, stelt RIWA-Maas. Vooral lozingen van stoffen zoals PFAS vormen een probleem volgens de vereniging van Belgische en Nederlandse drinkwaterbedrijven die Maaswater gebruiken als bron van drinkwater. Die zogeheten persistente, mobiele en toxische stoffen breken niet af, zijn niet of nauwelijks te zuiveren met bestaande technieken en zijn schadelijk voor mens en milieu. En wie wat precies loost in de Maas, weet niemand op dit moment. Dat drinkwater van de Maas komt trouwens bij 7 miljoen Nederlanders en Belgen terecht. Genoeg redenen voor actie, stelt RIWA-Maas.

RIWA-Maas wil dan ook dat snel een volledig overzicht van alle directe en indirecte industriële lozingen in het hele (internationale) Maas-stroomgebied wordt opgesteld. Zo benadrukt Maarten van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas: “Op dit moment heeft geen enkele autoriteit volledig inzicht welke schadelijke stoffen er waar in het water terechtkomen. Op deze wijze kan onmogelijk de waterkwaliteit van de Maas effectief bewaakt worden en zullen doelstellingen ter verbetering van de waterkwaliteit nooit gehaald kunnen worden.”

(SR for Tagtik/Source: RIWA/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren