Tagtik

Ook dinosaurussen hadden kanker

Kankers kwamen al voor tijdens het Jura, meer dan 200 miljoen jaar geleden. Dat hebben Belgische onderzoekers van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) en de universiteit van Luik (ULiège) kunnen aantonen in een uitgebreid onderzoek.

De Belgische onderzoekers onderzochten fossiele beenderen van sauropoden of langnek-dinosauriërs uit Thailand en Niger en vonden eigenaardige botuitwassen. Daarvan kon minstens één geduid worden als een agressieve botkanker, waaraan de dinosauriër ook gestorven is.

"In een Isanosaurus uit het Vroege Jura van Thailand (ongeveer 200 miljoen jaar oud) heeft het dier op het eind van zijn leven een soort van microscopische botnaalden geproduceerd aan het oppervlak van zijn opperarmbeen. Het dier is kort erna gestorven. Zulke naalden zijn typisch geassocieerd met kwaadaardige tumoren, en passen dus in het plaatje van een dodelijke botkanker", vertelt Benjamin Jentgen, een PhD-student aan de VUB en de ULiège, bij Bruzz.

De onderzoekers hebben dus kunnen aantonen dat kankers een oeroud fenomeen zijn in de natuur. Met de studie is aangetoond dat ook de sauropoden, de grootste landdieren die ooit op het aardoppervlak rondliepen, vatbaar waren voor botaandoeningen zoals kwaadaardige kankers.

(FVDV for Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren