Tagtik

Russische 'spionwalvis' dood aangetroffen: wat is er gebeurd?

Beloega Hvaldimir, wereldwijd bekend door zijn vermoedelijke taak als Russisch spion, werd dood aangetroffen voor de kust van Noorwegen. 

Het naar schatting 4,2 meter lange en 1.220 kilo zware dier werd slechts 15 jaar, terwijl dit soort walvissen normaal een levensverwachting heeft van 35 tot 50 jaar. Het is voorlopig nog onduidelijk aan wat deze wereldberoemde beloega is overleden.

Witte walvis Hvaldimir werd in 2019 voor het eerst opgemerkt door vissers. Toen droeg hij een harnas dat naar Rusland verwees (binnenin stonden de woorden Equipment St Petersburg te lezen) en dat schijnbaar ontworpen was om een actiecamera aan te bevestigen. Hierdoor denken vele mensen dat het ooit door de Russen werd getraind om te spioneren. Hoewel de zeebiologen zijn harnas verwijderden, kreeg Hvaldimir al snel de bijnaam ‘spionwalvis’.

Non-profitorganisatie willen er nu voor zorgen dat het karkas van Hvaldimir naar een gespecialiseerde faciliteit gestuurd kan worden, zodat zijn doodsoorzaak vastgesteld kan worden. 

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marine Mind (@marinemind_org)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren