Wat is de echte levensverwachting van een kat?
Het komt steeds vaker voor dat katten een zeer hoge leeftijd bereiken, soms meer dan 20 jaar. De gemiddelde levensverwachting van een huiskat ligt tussen de 13 en 15 jaar, maar dit kan aanzienlijk variëren afhankelijk van een aantal factoren.
De levensverwachting van katten is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en verschillende factoren dragen bij aan deze trend: verbeterde diergeneeskundige zorg, dieetkeuze en sterilisatie dragen allemaal bij aan een toename van de mediane levensduur en het groeiende aantal katten dat een hoge leeftijd bereikt.
De mythe van een verminigvuldiging met zeven
Laten we beginnen met het ontkrachten van een oude mythe. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het een mythe om de leeftijd van een kat met 7 te vermenigvuldigen om het equivalent in menselijke leeftijd te verkrijgen. In werkelijkheid is veroudering bij katten veel complexer en niet-lineair.
Niet-lineaire veroudering
Charlotte de Mouzon, onderzoeker aan de Universiteit van Parijs-Nanterre, legt uit dat “kittens sneller lijken te verouderen dan volwassen katten”. In feite varieert de snelheid van veroudering aanzienlijk gedurende het leven van een kat.
De zes levensfasen van een kat
Volgens International Cat Care kan het leven van een kat worden onderverdeeld in zes verschillende fasen:
Het komt steeds vaker voor dat katten een zeer hoge leeftijd bereiken, soms meer dan 20 jaar. De gemiddelde levensverwachting van een huiskat ligt tussen de 13 en 15 jaar, maar dit kan aanzienlijk variëren afhankelijk van verschillende factoren.
Kitten (0-6 maanden): Periode van snelle groei en ontwikkeling.
Junior (7 maanden-2 jaar): Bereikt geslachtsrijpheid en volwassen grootte.
Jong volwassene (3-6 jaar): Periode van optimale fysieke en gedragsmatige fitheid.
Volwassen (7-10 jaar): Gelijkwaardig aan een mens van 45-55 jaar.
Senior (11-14 jaar): Mogelijk begin van gezondheidsproblemen.
Geriatrisch (15 jaar en ouder): Wordt als zeer oud beschouwd, hoewel de tekenen van veroudering niet altijd zichtbaar zijn.
Factoren die de levensverwachting beïnvloeden
De gemiddelde levensverwachting van een huiskat ligt tussen de 13 en 15 jaar, maar dit kan aanzienlijk variëren afhankelijk van een aantal factoren:
Levensstijl: buitenkatten worden blootgesteld aan meer risico's (ongelukken, gevechten, ziekten).
Ras: Sommige rassen, zoals de Siamees, staan bekend om hun lange levensduur (15-21 jaar).
Genetica: Europese katten hebben over het algemeen een 4 jaar langere levensverwachting dan raskatten, dankzij een meer diverse genetische opmaak.
Sterilisatie: dit kan bescherming bieden tegen bepaalde ziektes zoals FIV (kattenaids) en risicovol gedrag verminderen.
Records
Het komt steeds vaker voor dat katten zeer hoge leeftijden bereiken, soms meer dan 20 jaar. Een Britse kat, Flossie, heeft bijvoorbeeld de eerbiedwaardige leeftijd van 26 jaar bereikt!
Kortom, begrijpen hoe katten ouder worden is essentieel om ze de juiste verzorging te kunnen geven in elke fase van hun leven. Hoewel vergelijkingen met de menselijke leeftijd nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat elke kat uniek is en dat zijn gezondheidstoestand en welzijn belangrijker zijn dan zijn chronologische leeftijd.
(FVDV and LM for Tagtik/Source: Sciences et Avenir/Picture: Bogdan Farca via Unsplash)