Tagtik

VAB: Laat je niet opjagen door beperkte geldigheid PCR-test en stop ook bij kleine pannes

Vakantiegangers die met de auto naar bijvoorbeeld Spanje op vakantie gaan, rijden regelmatig aan een stuk door zodat de afgelegde PCR-test geldig blijft. De reizigers zouden onder normale omstandigheden een overnacht in Frankrijk inplannen. Automobilistenvereniging VAB raadt echter aan om dat nog steeds te doen, omdat te lang rijden gevaarlijk kan zijn voor de veiligheid en voor de auto. 

"Sommige mensen met kleine pannes blijven nu doorrijden, omdat ze op tijd in het land van bestemming moeten zijn door de geldigheid van de PCR-tests.", zegt Joni Junes van de VAB aan VRT NWS. "Het kan gevaarlijk zijn als je met een waarschuwingslampje te lang blijft rijden. Als er een lampje gaat branden, zoek zo snel mogelijk hulp.", klinkt het.

De PCR-tests veroorzaken volgens de VAB heel wat stress, ook bij wie geen autopech heeft. "Mensen willen bijvoorbeeld niet meer onderweg blijven overnachten en rijden langer aan een stuk door", zegt ze. "Onvoldoende pauzeren en lang blijven doorrijden is extra gevaarlijk als je zo’n lange rit aanvat."

Zo speelt het ook een rol dat bijvoorbeeld voor Spanje geen PCR-tests meer nodig zijn. "Mensen proberen daarom te vermijden om nog in Frankrijk te overnachten en rijden dan langer door om in Spanje te geraken."

Het was vandaag verder een zogenoemde "oranje" dag op de Europese wegen. Op de klassieke knelpunten was het daardoor af en toe aanschuiven. "Al viel het al bij goed mee om vandaag te vertrekken", weet Junes nog. "Wie via Duitsland naar Oostenrijk moest, had wel pech door een combinatie van wegenwerken en ongevallen.", besluit Junes. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

Ook dit kan u interesseren