Zo vertrek je ontspannen op reis met je hond
Tijdens de pandemie zijn we massaal gaan wandelen. Velen deden dit dan ook met hun trouwe viervoeter. Sommige mensen hebben zich zelfs een hond aangeschaft in deze periode om gezelschap te hebben bij het wandelen. Waarschijnlijk heb je dan ook de hond regelmatig mee in de auto vervoerd naar je vertrekplaats van de wandeling. Dat is een goed idee! Zo associeert je hond de auto niet alleen met het vervoer naar de dierenarts, waar toch meestal niet zo’n aangename handelingen gebeuren met het dier. En het is al een voorbereiding voor wanneer je met je hond op reis vertrekt.
Op reis met je hond
Wanneer we reizen door Europa zijn er regels voor het vastmaken van je passagiers. En hoe zit dat dan met je hond? Helaas hanteren niet alle landen in Europa dezelfde regels. Zoek dus best op voorhand uit welke regels er gelden in jouw bestemming, maar ook in de landen die je doorkruist.
Over het algemeen mogen honden pas over de grens als ze minstens 15 weken oud zijn. Dit is omwille van de rabiësinenting die pas vanaf 12 weken mag gegeven worden en nog eerst 3 weken moet inwerken. In geen enkel land mag je hond echter vooraan op de stoel zitten of liggen! In de meeste landen is een autogordel, veiligheidsnet, hondenrek of bench verplicht in de auto.
Op Radio 2 zette Chris Dusauchoit enkele handige tips op een rijtje.
Probeer eens een harnas
"Als je een grote autokoffer hebt, kan je een grote transportkist gebruiken met tralies, of je kan ook een net spannen. Maar als je de mogelijkheid hebt om je hond vast te maken aan de achterzetel, dan zou ik daarvoor pleiten. Er bestaan speciale harnassen voor honden die je kan vastmaken aan de veiligheidsgordel. Ze bestaan ook in verschillende formaten, afhankelijk van de grootte van de hond. Dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je hond ook wat went aan het harnasje, net zoals je ze moet laten wennen aan de auto." Met een harnasje kan je hond dus veiliger in je auto vervoerd worden. Maar er zijn nog dingen waarmee je rekening moet houden.
Neem op tijd een pauze
"Ook jij zelf wil tijdens een lange autoreis regelmatig een pauze om een plasje te doen. En zo is dat ook voor je hond. Ook dan moet je zien dat je voorzien bent van de juiste materialen. Op parkings kan het druk zijn, dus zorg dat je een leiband hebt. En neem voldoende tijd, zodat je hond goed aan alles kan snuffelen en ruiken. Maar reken zeker dat je om de drie uur eens stopt. Al was het maar dat je hond eens kan drinken!" Warm weer kan ook zeer schadelijk zijn voor je hond tijdens het reizen, en op reis zelf ook. Laat je hond daarom genoeg drinken, plaats zijn drinkbak in de schaduw en ververs het water geregeld. Geef je hond ook de mogelijkheid om in de schaduw te rusten.
"Let er ook op dat je hond niet oververhit raakt in de auto, ook daarom is het belangrijk om even te stoppen. Er bestaan speciale gordijntjes voor kinderen, maar haal dat ook maar ook in huis voor je hond. En laat je hond zeker nooit alleen achter in de auto! Honden kunnen echt niet goed tegen hoge temperaturen, en zelfs op 5 minuten kan het te laat zijn."
(FVDV for Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)