Tagtik

“Als je om 20 uur niets van me hebt gehoord, sla dan alarm”

Vrienden en familieleden van een Belgische speleoloog halen opgelucht adem na vier bange dagen en drie nachten. Want zolang duurde het tot de man kon gered worden uit een Frans ravijn, terwijl de hele regio onder water kwam te staan door noodweer.

De 60-jarige Belgische speleoloog besloot vorige week dinsdag, ondanks de gure weersvoorspellingen, om toch af te dalen in de canyon van de Maglia-rivier in Breil-sur-Roya. Het was bewolkt en er werd regen verwacht. De speleoloog stuurde alvast een bezorgd bericht naar een vriend: “Als je om 20 uur niets van me hebt gehoord, sla dan alarm.” Hij verduidelijkte ook uit dat hij zijn kampeerwagen in de vallei had achtergelaten en dat hij al liftend naar de canyon getrokken was. Zijn trip zou uiteindelijk maar liefst vier dagen duren want de 60-jarige man kwam vast te zitten in het ravijn. 

Zijn vrienden sloegen dan ook algauw alarm en de politie startte een zoekactie op. Intussen werd de regio geteisterd door noodweer. De scholen werden zelfs gesloten door de hevige regenval. De rivier in het ravijn waar de speleoloog vastzat, was dan ook plots veel groter geworden. 

Het duurde uiteindelijk tot vrijdag, toen het opklaarde, om de man te vinden. De reddingswerkers konden opnieuw de canyon in gaan en kregen daarbij hulp van een helikopter die de man in de voormiddag aantrof.

“Hij bevond zich op een vrij steile helling. Hij was naar veiligheid geklommen”, aldus de hulpdiensten. De man zat vast zo'n 100 meter boven het water. Hij was slechts licht onderkoeld, moe en hongerig, maar hij had verder geen verwondingen opgelopen. Hij moest dan ook niet naar het ziekenhuis gebracht worden na dit dolle avontuur.

(SR for Tagtik/Source: Nieuwsblad - BFMTV/Picture: Photo by Andrew Svk on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren