Tagtik

Man verblijft 5 jaar lang in hotel en betaalt helemaal niets

Juni 2018. Mickey Barreto loopt achteloos door de deuren van het New Yorker hotel in New York. Hij boekt een nacht voor 200 dollar en 57 cent en verlaat kamer 2565, waar hij zich met zijn partner vestigt, niet meer tot het jaar 2023. En de man betaalde er geen cent voor!

The New York Times onthulde wat er zich achter de schermen afspeelde. Mickey Barreto, “een fan van samenzweringstheorieën, was net in een juridisch achterpoortje gestapt dat werd geopend door een oude huurwet in New York”. Wat zegt deze beroemde wet? Een hotelgast mag een permanente inwoner worden door een huurcontract tegen gereduceerd tarief aan te vragen. De kamer wordt dan, kort gezegd, “een huurgesubsidieerde flat in een hotel”.

De dag nadat hij bij het hotel was ingetrokken, vroeg de man bij de receptie om een huurcontract voor zes maanden. Dit verzoek werd niet aanvaard door de directie van het hotel. Toen Mickey en zijn partner hun kamer niet verlieten, besloten de piccolo's om hun spullen op te ruimen. Als gevolg hiervan “diende Mickey Barreto een klacht in tegen het hotel bij de New York City Housing Court,” meldt Korii. In een handgeschreven beëdigde verklaring van drie pagina's haalt hij “staatswetten, plaatselijke verordeningen en een eerdere rechtszaak aan om te beweren dat zijn huuraanvraag hem een ‘permanente bewoner van het hotel’ maakte”. Volgens hem kwam het weghalen van zijn bezittingen door het hotelpersoneel neer op een illegale uitzetting. Verrassend genoeg stelde de rechter hem in het gelijk.

Na zijn terugkeer in het hotel onderzocht Mickey Barreto het vonnis en ontdekte dat het geen melding maakte van een huurcontract, huur of tijdslimiet. Het document gaf de klant zelfs een “definitief vonnis van bezit”. Mickey was ervan overtuigd dat hij de eigenaar van de kamer was geworden en “probeerde zichzelf met een vonnis als zodanig te laten erkennen door het New York City Department of Finance”. Na talloze pogingen werd hij geacht de eigenaar te zijn van het hele hotel (het etablissement was “ondeelbaar”). “De financiële afdeling van New York, die elke dag een enorm aantal zaken behandelt, was niet waakzaam genoeg geweest. Mickey Barreto eiste onmiddellijk 15 miljoen dollar (ongeveer 13,9 miljoen euro) van de winst van The New Yorker en eiste dat de klanten van de 38e verdieping werden verwijderd, zodat hij het gebouw met zijn architect kon inspecteren en met de werkzaamheden kon beginnen”. Hij wilde bovendien dat alle post van het hotel doorverwezen werd naar zijn kamer, alle bankrekeningen van het etablissement moesten op zijn naam komen... Er leek geen einde te komen aan zijn gekke eisen.

Maar een rechter die vonddat het genoeg was geweest, beet zich vast in de zaak en nam de leiding en constateerde onmiddellijk de frauduleuze aard van zijn “eigendomsakte”. 

Nadat Mickey Barreto in 2023 uit het hotel werd gezet, loopt er nu een onderzoek tegen hem. De man staat “voor vierentwintig aanklachten (waaronder veertien voor fraude) voor zijn poging om zich het New Yorker hotel toe te eigenen”. Hij wacht momenteel op zijn proces.  Gedaan met spelletjes!

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: The New York Times - Korii/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren