Tagtik

Nederlandse ‘massa-spermadonor’ twijfelt zelf over aantal kinderen

Al in 2017 stopten Nederlandse fertiliteitsklinieken met het gebruiken van het donorsperma van Jonathan Meijer, nadat gebleken was dat hij aan elf klinieken gedoneerd had. Dat is in Nederland verboden. Ook zou hij jarenlang gedoneerd hebben via de commerciële Deense spermadatabank Cryos, waar hij geregistreerd stond als ‘Ruud’ en geprezen werd als “vrijwilliger, muzikant en iemand die graag mensen helpt”.

Tegen alle wensouders zei hij hetzelfde: dat hij de wettelijke limiet van 25 donorkinderen niet zou overschrijden. Maar in werkelijkheid bleef de Nederlander maar zaad doneren, tot op het punt dat hij nu dus meer dan 500 kinderen zou verwekt hebben. En dat stoot de vele ouders tegen de borst. Meijer stond terecht in Nederland na een aanklacht van een Nederlandse moeder en de Stichting Donorkind.

Rechtbank dwong hem te stoppen
De rechtbank oordeelde in april dat Meijer geen sperma meer mag donderen. Jonathan M. mag geen nieuwe wensouders meer contacteren of helpen. Doet hij dat toch, dan moet hij een dwangsom van 100.000 euro betalen. 

'The man with 1.000 kids'
De Nederlandse man die via spermadonatie maar liefst zeker 550 kinderen verwekte, eist nu dat Netflix een documentaire over zijn leven offline haalt. Hij doet dat naar eigen zeggen om de kinderen te beschermen. Volgens de documentaire van Netflix over zijn leven had de Nederlander zelfs 3.000 kinderen. Maar dat aantal betwijfelt de vruchtbare Nederlander dus. 

Netflix maakte de documentaire 'The man with 1.000 kids' over Meijer, tot onvrede van de man zelf. Volgens Meijer beschadigt de film hem, de donorkinderen, en hun ouders. En hij beweert dus ook dat de documentaire niet is gebaseerd op correcte cijfers. Door een rechtszaak aan te spannen tegen Netflix wil hij naar eigen zeggen “de kinderen beschermen tegen de lust van de media om hier een soort spektakel van te maken”. Hij eist dat de streamingdienst de documentaire offline haalt.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren