Tagtik

Dit moet je doen als er plots een haai rond jou zwemt

De kans is bijzonder klein dat u deze zomer in aanraking komt met een haai. U loopt ruim 3.000 keer meer risico om in zee te verdrinken dan opgepeuzeld te worden door een haai. Maar we bestuderen de ergste nachtmerrie van elke badgast toch even van naderbij.

Haaien komen wel voor in Middellandse Zee en de Atlantische oceaan, maar dicht bij stranden zijn ze zelden te zien. Toch werden er voor de Spaanse kust de afgelopen maanden al haaien gesignaleerd. Wat kan je doen als je plots zo'n schrikwekkend roofdier bij jou in het water spot?

Columbus Travel onderscheidt twee strategieën om een haai-aanval te overleven. De eerste survivaltactiek bestaat eruit in de verdediging te gaan, vervolgens is de aanval ook een goede verdediging.

Maar probeer in eerste instantie zo rustig mogelijk te blijven en zo min mogelijk te bewegen. Als je hysterisch gaat bewegen is een haai eerder geneigd om aan te vallen.

Vermijden
Er zijn ook hulpmiddeltjes om een haai-aanval te vermijden. Draag bijvoorbeeld geen surf of zwemkleding met contrasterende kleuren. Vooral kleuren als geel en oranje zouden haaien aantrekken. Ook glimmende sieraden kun je beter thuis laten. Beweeg niet teveel. Probeer zo min mogelijk te spetteren in het water. Als je ineens vissen en schildpadden ziet wegschieten, is de kans groot dat er een haai in de buurt is. Verlaat in zo’n geval meteen het water. Probeer altijd met een groepje te zwemmen. Haaien vallen vooral mensen aan die alleen zwemmen.

Defensie
Wanneer een haai jou toch begint te omsingelen, zorg je best voor een goede verdediging.

Houd oogcontact
Haaien vallen op verschillende manieren aan. Soms gaan ze frontaal in de aanval en andere keren draaien ze rondjes voordat ze naar je uithalen. Ze kunnen je ook van achteren besluipen. Om je te kunnen verdedigen zul je uiteraard moeten weten waar de haai zich bevindt, dus houd ’m goed in de gaten, ook al probeer je zo snel mogelijk te ontsnappen.

Blijf rustig en maak geen onverwachte bewegingen
Als je de haai voor het eerst spot, zal hij waarschijnlijk wegzwemmen zonder je lastig te vallen. Je zult nooit sneller kunnen zwemmen dus probeer niet weg te sprinten, tenzij je je al heel dicht bij de kust bevindt. Probeer kalm te blijven om de situatie goed in te kunnen schatten en een strategie te bedenken om jezelf in veiligheid te brengen.

Neem een defensieve houding aan
Als je niet meteen het water uit kunt komen, probeer dan de richtingen van waaruit de haai je kan aanvallen te beperken. Als je in ondiep water bent, houd je je voeten op de grond. Beweeg je langzaam richting een rif, rots of ander obstakel zodat de haai niet om je heen kan draaien. Dan hoef je alleen maar rekening te houden met een frontale aanval. Als je met een andere zwemmer of duiker in open water bent, ga dan met de ruggen tegen elkaar aan staan zodat je een eventuele aanval van alle richtingen kunt zien aankomen en af kunt weren.

Ten aanval
Voor je leven vechten is een andere tactiek die te overwegen valt.

Raak de haai in het gezicht en de kieuwen
Een agressieve haai laat je niet alleen als je doet alsof je dood bent. Als je wordt aangevallen, kun je beter de haai het idee geven dat je een bedreiging voor hem vormt. Als je met je vuist, ellebogen, knieën of voeten hard op zijn ogen, kieuwen of neus slaat, zal hij zich in de meeste gevallen terugtrekken. Gebruik je nagels. Probeer de ogen van de haai uit te krabben. Samen met de kieuwen is dat zijn  meest kwetsbare plek.

Gebruik hulpmiddelen 
Als je een speer of ander hard voorwerp voorhanden hebt waarmee je de haai kunt raken, zoals een camera of steen, maak daar dan gebruik van. Probeer het hoofd, en in het bijzonder de ogen, neus of kieuwen, te raken.

Blijf doorvechten als de haai volhardt
Sla herhaaldelijk op de ogen, neus en kieuwen. Je kunt ook hard aan de ogen en kieuwen krabben, totdat de haai loslaat en wegzwemt.

Toch hopen we dat u dit advies in de praktijk nooit zult nodig hebben!

(FVDV for Tagtik/Source: Colombus Travel - Libelle - HLN - The Telegraph/Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren